Цитаты великих
Опрос посетителей
Які продукти варто їсти влітку, а від яких краще відмовитись
27.06.2023 — Внешность и здоровьегроші Заробляй
крипту
Влітку важливо особливо ретельно стежити за своїм здоров'ям та раціоном харчування, тому що через спекотну погоду зростає ризик зневоднення, харчових отруєнь, дефіциту корисних вітамінів та мінералів.
Обережно: 18+!
У Telegram-каналі MEN’S CULT ділиться перевіреною інформацією про секс, стосунки та красиві картинки.
Приєднуйтесь!
Важливо вибирати їжу, яка допоможе підтримати водний баланс організму, легко засвоюватиметься і приноситиме користь.
Про те, що їсти влітку, а від яких продуктів варто відмовитись, розповідає MEN'S CULT.
Що їсти влітку
Деякі продукти приносять особливу користь здоров'ю у спекотні дні. Наприклад, сезонні фрукти та овочі забезпечують захист від сонця, оскільки містять велику кількість води та поживних речовин.
Сир, молоко та вершки
Ці продукти допомагають організму охолоджуватися, а також містять корисні мікроелементи: кальцій, білок та пробіотики, необхідні для підтримки правильного травлення.
У молоці та вершках міститься натрій: ця речовина виводиться з організму з потом, тому її необхідно вчасно заповнювати.
Крім того, натрій необхідний для енергообміну - оптимальна кількість цього мікроелемента в раціоні допоможе рідше відчувати втому від спеки.
Агрус
У агрусі міститься багато клітковини, вітаміну С - він необхідний для здоров'я шкіри, волосся, а також серця.
Цей мікроелемент необхідний і для того, щоб легко відновлюватися після отримання сонячних опіків. Можна їсти аґрус сирим, варити з нього компоти та морси, додавати його до сиру, йогурту чи морозива.
Солодка кукурудза
Кукурудза є багатим джерелом вітамінів А, В, Е, клітковини та мінералів.
Вона містить лютеїн та зеаксантин – мікроелементи, які допомагають знизити ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями, яка є причиною сліпоти у людей похилого віку.
Добра як варена кукурудза, так і запечена на грилі або в духовці. Також можеш приготувати її на пару разом із іншими корисними овочами: кабачками, болгарським перцем, баклажанами.
Свіжі фрукти та ягоди
У літній сезон варто додати до свого раціону кавун, диню, сливи, вишню, манго, апельсини та інші фрукти та ягоди. Вони багаті вітамінами, мінералами та клітковиною.
Можеш вживати їх у сирому вигляді, додавати до салатів, робити з них соки, смузі та морси. Не менш корисні фрукти і у складі молочних коктейлів, а також як добавка до сиру.
Свіжі овочі
Овочі, такі як болгарський перець, кабачок, капуста, помідори, огірки, а також редиска та броколі, містять антиоксиданти, які запобігають пошкодженню клітин шкіри через інтенсивне сонячне світло. У них містяться вітаміни та клітковина, які допомагають покращити здоров'я серця, знизити рівень холестерину та запобігти хронічним захворюванням.
Окремо зверни увагу на помідори і намагайся вживати їх щодня – у них міститься лікопін – цей мікроелемент допомагає запобігти отриманню сонячних опіків.
Роби з овочів салати та інші страви, заправляючи їх соняшниковою чи оливковою олією, а також додаючи спеції, свіжу зелень, лимон.
Темна листова зелень
Шпинат, салат, рукола, мікрозелень, крес-салат - всі ці види зелені корисно вживати в спекотні літні дні. Вона містить багато мінералів та клітковини, а також фолати, які беруть участь у формуванні та розвитку клітин крові.
Додай зелень у салати та інші улюблені страви. Особливо корисно поєднувати її з авокадо, солодким болгарським перцем, томатами, картоплею, рибою та м'ясом.
Чай з льодом
У чаї містяться сполуки, які називаються флавоноїди. Вони мають антиоксидантні властивості, допомагаючи організму працювати правильно і підтримувати здоров'я всіх його систем.
Корисно пити як гарячий чай, так і з льодом, додавши до нього лимон або лайм, м'яту, гвоздику та інші трави, а також мед. Але не варто переборщувати: достатньо однієї-двох чашок напою на день.
Більша кількість може призвести до розладу шлунка та проблем зі сном.
Яких продуктів не варто вживати влітку
Деякі страви та продукти варто виключити з літнього раціону або обмежити їх споживання, щоб не завдати шкоди організму.
Дуже гаряча та гостра їжа
Хоча спеції, такі як перець чилі, мускатний горіх, гірчиця, перець, імбир та кориця, містять інгредієнти, корисні для здоров'я, влітку варто їх їсти в мінімальній кількості. Вони підвищують метаболізм, а також сприяють підвищенню температури організму, що може спричинити тепловий удар.
Також варто відмовитися від надмірно гарячої їжі – вживай страви трохи теплими.
Смажене
Смажене, важке харчування перетравлюється насилу, що може значно погіршити твоє самопочуття в спеку.
Варто відмовитися від фастфуду, піци та страв, приготовлених у фритюрі. Замість них вибирай страви, приготовані на пару або зі свіжих овочів та зелені.
Кава
Кава має сечогінну, а також зневоднювальну дію на організм. Враховуючи, що тіло втрачає значну кількість вологи в спеку, його вживання може негативно вплинути на здоров'я.
Також кофеїн має тенденцію нагрівати тіло, якщо споживати його надміру, і це може також вплинути на якість сну та самопочуття.
Жирне м'ясо
Червоне м'ясо, баранина та яловичина, сприяють виділенню надлишкового тепла в організмі, і їх краще уникати влітку. Натомість варто вибрати нежирну свинину, курку, субпродукти, морепродукти.
Також звертай увагу на якість м'яса: неправильне зберігання цього продукту часто стає причиною харчових отруєнь у літній період.
Морозиво та солодке
Літо – це час, коли хочеться насолоджуватися морозивом. Але не варто занадто часто включати його до свого раціону: організму складно засвоювати холодні продукти та напої, через що він прагне збільшити температуру тіла, що призводить до поганого самопочуття.
Варто відмовитися і від солодкого — воно сприяє зневодненню організму, оскільки значна кількість вологи йде на те, щоби переварити такі страви.
Соуси та напівфабрикати
Соуси та напівфабрикати містять значну кількість солі, що сприяє зневодненню організму, тому краще виключити їх із раціону.
Також часто це досить жирні продукти, їх складно перетравлювати. Замість ковбас, бекону та копченостей варто вибирати необроблене м'ясо і готувати його самому, а замість готових соусів робити заправки на основі олій чи йогурту.
Солодкі газовані напої
Солодкі газовані напої можуть спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом, особливо в спеку року. Вони калорійні, що сприяє збільшенню ваги, якщо пити їх надто часто.
Крім того, вони не допомагають вгамувати спрагу - вибирай замість них чисту воду або самостійно приготовані лимонади, компоти та безалкогольні коктейлі з фруктів.
Сухофрукти
Сухофрукти містять корисні мікроелементи та мінерали, але часто є причиною підвищеного газоутворення та здуття живота.
Крім того, їх непросто переварити: через це температура тіла підвищується, що згубно позначається на самопочутті у спекотний день. Замість них вибирай свіжі фрукти, а вживання сухофруктів відклади до осені та зими.
Комментарии Оставить комментарий