Цитаты великих
Опрос посетителей
Що корисніше: горілка, самогон, коньяк чи віскі?
12.01.2024 — Внешность и здоровьегроші Заробляй
крипту
Дехто вважає, що пити можна виключно горілку, інші — що тільки коньяк, треті гори стоять за віскі.
Обережно: 18+!
У Telegram-каналі MEN’S CULT ділиться перевіреною інформацією про секс, стосунки та красиві картинки.
Приєднуйтесь!
А самогонники вірять у свій продукт, як у божество. Настав час поставити крапку в цьому питанні — велику і об'єктивну, спираючись на факти.
Тяжка вода
Ви, звичайно, пам'ятаєте, що горілка зроблена на основі спирту-ректифікату. Продукт це чистий, що містить мінімум домішок, але саме тому спирт з горілки швидко і значною мірою потрапляє в кров.
А далі так: якщо у вас завдяки генетиці все добре з ферментами, що розщеплюють спирт і препарат його розпаду, оцтовий альдегід, то наслідків від вживання буде мінімум, особливо якщо не частувати і закушувати білковими продуктами.
На жаль, у більшості людей з горезвісними ферментами справа така собі, тому і сп'яніння горілчане у них специфічне, важке, і похмілля від горілки присутнє класичне. З головним болем та іншими принадами.
Втім, навіть невеликі порції горілки, що не викликають абстиненції наступного ранку, користі не приносять: від спирту, що швидко всмоктався в кров, судини різко розширяться, а потім так само різко звузяться, так що і стимуляції серцево-судинної діяльності горілка не виявить.
Самогон корисніший, але не завжди
З дистилятами в цьому сенсі все набагато краще. Невитримані фабричні дистиляти на кшталт тих, що продають як самогон, містять сивушні олії, і це добре. Олії ці уповільнюють засвоєння спирту, тому напій діє поступово.
Сп'яніння м'якше, судини розширюються повільніше і потім звужуються теж повільніше, отже стимуляція серцево-судинної діяльності йде досить ефективно. Тож користь є. А якщо вживати відповідально, то й шкода невелика.
Але тут є нюанс: у дистилятах важливі дотримання технології та вихідна сировина. Деякі вихідні продукти вносять до браги небажані елементи - метанол, різні високомолекулярні спирти. У межах норми, проте іноді цього вистачає для неприємних відчуттів.
Особливо цим грішать фруктові дистиляти. Зернові — меншою мірою, а з виноградними взагалі мінімум проблем, якщо знову ж таки технологія підібрана правильно. Буває, наприклад, така чача, що і після 150 грамів ранком приходить каяття, а буває — як нектар.
І, до речі, важливим є сорт винограду, у бразі з «ізобели», наприклад, спочатку високий вміст метанолу.
Однак загалом по невитриманих дистилятах резюме таке: вони напевно корисніші за горілку. Особливо при помірному вживанні.
З витриманими дистилятами все складно. Тут велику роль грають індивідуальні особливості алкоголю, кількість випитого та інші аспекти.
Коньяк гарний, але добавки - зло
Якщо говорити про коньяк, то зі зростанням витримки в ньому збільшується і кількість сивушних олій. Якщо випити всього 50-100 грам, це навіть добре: спирт засвоюватиметься повільніше. І посуд коньяк розширює надовго.
Знову ж таки дубильні речовини, що потрапляють у коньяк із деревини, у невеликих кількостях теж корисні. Вони мають Р-вітамінну дію, тобто сприяють збереженню в організмі вітаміну С. Однак у великих кількостях дубильні речовини можуть небажано впливати на слизові оболонки.
Ефект це дає складний і несподіваний, може страждати на психіку — наприклад, у період запою коньячні алкоголіки приходять до тривожних розладів набагато швидше, ніж горілчані — до білої гарячки.
Однак у невеликих дозах коньяк корисніший і горілки, і невитримані дистиляти. Втім, треба пам'ятати, що навіть у французькі коньяки можна додавати і цукровий колір, і цукровий сироп, і настій дуба (без нього навіть коньяк п'ятирічної витримки буде світлим і не дуже терпким). І іноді ці чарівні поєднання дають неприємний ефект.
Заплутаний світ віскі
З віскі ситуація в чомусь схожа на коньяк — з поправкою на те, що там вихідним матеріалом служать зернові.
Витриманий віскі — невдалий варіант для вживання великими порціями, а малих, навпаки, корисний.
Але є важливий нюанс: сучасні стандарти дозволяють робити віскі із суміші ректифікату (його сором'язливо називають зерновим спиртом) та дистиляту. Причому останнього в недорогих віскі може бути небагато, наприклад, 10%.
Решта — ректифікат, який у виробництві коштує набагато дешевше. Але на етикетці ви цих даних не знайдете. Аромат і смак такого віскі цілком може бути, але ефект від нього — майже як від горілки.
Знову ж таки і покращувати добавками його не заборонено. У різних країнах свої правила, але карамельний барвник дозволено майже скрізь. А де-не-де навіть ароматизатори.
Ця категорія віскі через дешевизну дуже поширена і позначається як blended whiskey — купажований віскі. Користь для здоров'я від нього небагато. Є, однак, blended malt whiskey – купажований солодовий.
Це гідний продукт – суміш дистилятів із різних вискарних виробництв. Ну а односолодовий віскі - single malt whiskey - витриманий дистилят, який гарний сам по собі і в який заборонено додавати будь-що.
Так що в цілому односолодовий віскі при відповідальному вживанні можна вважати найкориснішим для здоров'я міцним напоєм.
Комментарии Оставить комментарий