Цитаты великих
Опрос посетителей
У яких країнах прийнято пити зранку
05.04.2024 — Вокруг светагроші Заробляй
крипту
Людина, яка вживає спиртне з ранку раніше, у більшості культур вважається алкоголіком. Тим часом є країни, де трохи випити за сніданком абсолютно нормально. Розповідаємо, у яких!
Обережно: 18+!
У Telegram-каналі MEN’S CULT ділиться перевіреною інформацією про секс, стосунки та красиві картинки.
Приєднуйтесь!
Безперечно, алкоголь може бути злом. Також як і цукор, борошняне, жирне і навіть секс у непомірних кількостях. Питання культурі вживання. Виявляється, якщо дотримуватися традиції, можна дозволити собі чарку навіть зранку — коли, звісно, не треба сідати за кермо чи працювати з механізмами.
Ось конкретні приклади.
Грузія
Якщо людина напередодні душевно відпочила з друзями, у Грузії вважається правильним розпочати ранок тарілкою хаша (міцний бульйон, який подають без солі та перцю, їх додають потім до смаку) та чаркою горілки. Або чачі — тут є елемент плутанини, бо в Грузії часто називають горілкою.
Ось як описує цей звичай радянський письменник Олег Куваєв в оповіданні «Гей, Бако!»:
«Незважаючи на ранню годину, двері були відчинені мало не навстіж. Усередині стояли столики, за столиками сиділи мужики в жахливій щетині і їли з мисочків, що димилися. Перед кожним стояв графінчик і чарка.
- Дорогий, - сказав Кекець. - Ти бачиш народний звичай? До сьомої ранку, якщо ти вчора пив, можна випити трохи горілки і з'їсти хаші. Такий спеціальний суп.
Тим часом ті, що наситилися, вставали з-за столів з виглядом людей, які виконали зранку важливу державну роботу. Напевно, йшли голитися.
- А після семи? — розгублено спитав Рощапкін. — А чи не горілки?
— Тільки до семи і лише трохи горілки. Інакше алкоголіст, — впевнено сказав Кекець.
- І обов'язково хаші».
Строго кажучи, ця традиція не тільки грузинська, у Вірменії хашні теж зустрічаються.
Іспанія
Без жодного зв'язку з опохмелкою іспанці практикують вживання хересу вранці, після сніданку. У кількості близько 75 мл. У їхній сонячній країні кажуть, що «херес п'ють уранці для настрою, в обід — для апетиту, увечері для приємних сновидінь». Кому належать ця цитата, невідомо, але лауреат Нобелівської премії з медицини Олександр Флемінг сказав буквально таке: «Пеніцилін лікує хворих, а херес воскресає мертвих». Пояснимо: цей напій чудово тонізує.
Роблять його за допомогою спеціальної хересної дріжджової культури із трохи підсушеного винограду. Наголосимо, що, хоча це вино буває і солодким, самі іспанці п'ють виключно сухий херес. Правильно, цукор - зло!
Німеччина
Мало того, що німці мають традицію пити пиво під час прогулянки і це ніхто не вважає порушенням громадського порядку, так у них є і звичай фрюшоппен (Frühschoppen — ранній гурток). Не соромлячись, солідні громадяни у вихідні, під час пізнього сніданку з білими ковбасками і прецелями, випивають по кухлі легкого пива.
Вважається, так почали чинити, коли всі пристойні люди недільним ранком йшли до церкви, а потім зустрічалися з друзями за трапезою.
Шотландія
Багато книгах з історії шотландського віскі описана традиція вживати цей напій тричі на день невеликими порціями — вранці, в обід і ввечері. Ми не знаємо, чи вона збереглася досі, але підозрюємо, що в сільській Шотландії — напевно.
Принаймні сучасні фото літніх виробників шотландського віскі, сивих, рум'яних і щасливо усміхнених, ніби натякає нам, що традиція жива, а концепція вірна.
Франція
Аристократична манера починати ранок з келиха шампанського пішла з Франції, саме від Людовика XIV, якому його особистий лікар і за сумісництвом друг прописав пити по келиху ігристого з кожною трапезою, не виключаючи сніданку.
Приклад короля швидко перейняли аристократи, і тепер у добрих готелях на сніданку до шведського столу поряд з кавою, соками та чаєм пропонують ігристе. Не лише у Франції — у всьому світі.
Сербія
У сербів вважається нормальним випити вранці чарку ракії - після кави, разом з кавою або просто так. Між іншим, сербську ракію внесли ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини.
Цей напій роблять шляхом перегонки браги із фруктової сировини, причому у сербів вважається, що змішувати види сировини не можна. Ракія зі слив - сливовиця, з винограду - лоза, і таке інше.
Серби жартують: коли ти вранці насамперед з'їдаєш ложку варення, то мікроби всередині радіють, коли потім випиваєш чашку чорної кави, їм стає темно, а коли заливаєш усе зверху чаркою ракії, мікроби гинуть.
Зазначимо важливу деталь: за наявності такої традиції у сербів вважається вкрай непристойним сильно напиватися. Як і більшість народів, перелічених у цій статті.
Комментарии Оставить комментарий