Цитаты великих
Опрос посетителей
Як правильно пити горілку?
03.01.2023 — Внешность и здоровьегроші Заробляй
крипту
Поради дієтологів та хіміків, а також фізиків та ліриків на тему правильного пиття горілки численні та водночас суперечливі.
Обережно: 18+!
У Telegram-каналі MEN’S CULT ділиться перевіреною інформацією про секс, стосунки та красиві картинки.
Приєднуйтесь!
Тому ми пропонуємо тобі просто згадати про традиційні способи її вживання, не занурюючись у вир біохімії, термодинаміки та нейрофізіології.
Ні чарки на самоті!
Як говорить приказка, коньяк розширює судини, але звужує коло знайомств, а горілка - навпаки.
Насправді від будь-якого алкоголю кровоносні судини спочатку розширюються, а потім звужуються. Просто від горілки вони розширяться ненадовго.
Ну і дійсно, комунікабельність після прийому горілки підвищується: вона стимулює мовну активність.
Так що правило «не пий один» стосовно горілки особливо актуально. Пов'язане з нею сп'яніння безглуздо без спілкування.
Чим закушувати?
Горілка сама по собі, без харчового супроводу втрачає половину сенсу. А ось як засіб зробити смак їжі яскравішим вона чудова.
Але якщо викреслювати з гарячої води всі холодні закуски, то як бути з квашеною капустою? І ще з маринованими грибами, з малосольною сьомгою у власній сльозі, з малесенькими на один укус бутербродами з бородинського хліба з салом?
Так, те й воно, не варто рубати з плеча. Важливо зрозуміти головне: до закусок під горілку слід ставитись серйозно.
Що стосується їх вибору, то в закусках неодмінно повинні бути риба або м'ясо. Білок сприяє перемозі над продуктами розпаду алкоголю. І, до речі, янтарна кислота з квашеної капусти теж.
До якої температури слід охолоджувати горілку?
Існує безліч ідей на тему охолодження горілки. Її рекомендують класти в морозилку - все одно не замерзне до кінця.
Радять ні в якому разі не класти в морозилку (нібито вода у складі напою замерзне і він стане міцнішим), а просто тримати в дверцятах холодильника, щоб досягти оптимальної температури 10-12 градусів.
Насправді до появи холодильників наші пращури вживали горілку кімнатної температури і не морщились. Охолоджування вимагає низькоякісна горілка, але цей варіант взагалі не варто розглядати.
Так, і є розкішний варіант подачі - горілка кімнатної температури, налита у витягнуті з морозилки чарки. Хоча так, звичайно, чарок не напасешся.
Скільки випити?
Розмір порції, безперечно, має значення. З одного боку, як би класичний обсяг — 50 мл. З іншого боку — вважається допустимим половити чарку, не випиваючи її залпом.
Нарешті, існує практика прийняття 100 г горілки перед щільною трапезою. Тільки "сотка", без продовження. Це спірне рішення, але як традиція у деяких сім'ях існує.
Щодо загального обсягу, то розумною нормою слід вважати 150 грам, випитих поступово та під гарну закуску. Це та кількість, яка не зробить ранок сумним. З іншого боку, за серйозним святковим столом (наприклад, весілля дочки, яке ти вже зневірився видати заміж) можна вжити і 250 грам. Але за цим порогом на тебе точно чекає похмілля.
Так само важливий і темп. Традиція випивати другу чарку через 2-3 хвилини після першої і далі тримати інтервал хвилин у двадцять дозволяє відразу трохи захмеліти і потім підтримувати градус.
Але якщо мова про людне гуляння з багатьма тостами, то тримати інтервал не вийде. І тут точно треба половинити або пити з маленьких чарок.
Чи можна запивати горілку?
Знаємо, за таке питання в пристойній компанії можна і по щастя заробити. І повністю згодні, що горілку треба лише закушувати (див. вище).
Однак після того, як ти закусив, випити чогось освіжаючого цілком доречно. Тільки не газованого, тому що бульбашки прискорюють засвоєння і випитий алкоголь потрапляє у кров швидше.
Хороший напій між тостами несолодкий морс, доречна і мінеральна вода без газу, якщо така знайдеться. І чим більше рідини ти вживаєш, тим менше буде негативних відчуттів вранці.
З чого пити горілку?
Зрозуміло, що люди у нас просвітлені та горілку п'ють навіть із мильниці, не кажучи вже про склянки та кухлі. А правильно з чого? Зі стопок?
Можна і зі стопок, але високий стиль – лафітники. Так називаються чарки на короткій ніжці. Вони найрізноманітніші — пузаті та грановані, кольорові та прозорі, об'ємом від 25 до 100 мл.
Звідки наливати?
Ще першій половині ХХ століття подавати горілку у фабричної пляшці вважалося низьким стилем. Тільки у графині, бажано — витонченому.
Графін не лізе у холодильник? Дивись вище: охолоджувати гарну горілку раніше вважалося зайвим.
Комментарии Оставить комментарий