Цитаты великих
Опрос посетителей
Чому небезпечно змішувати алкоголь?
31.03.2023 — Внешность и здоровьегроші Заробляй
крипту
Історія зі змішуванням випивки начебто ясна: найкраще цього не робити. Але де наукове пояснення цього правила?
Обережно: 18+!
У Telegram-каналі MEN’S CULT ділиться перевіреною інформацією про секс, стосунки та красиві картинки.
Приєднуйтесь!
Як не дивно, по-справжньому важливих питань у дослідників завжди не доходять руки. Якщо алкогольні напої не можна змішувати, то за яким принципом формуються винятки із цього правила?
- Чому вино на пиво – диво, а пиво на вино – ****о? (Пристойна версія - "Пиво після вина - і паморочиться в голові, пиво перед вином - і ти огірком").
- Чому, якщо випити після пляшки вина чарку грапи, підбадьоришся, а якщо після пляшки грапи фужер вина — навпаки?
- Чому вважається, що можна змішувати напої відповідно до вихідної сировини: віскі та горілку – з пивом (зерно), вино – з коньяком (виноград)?
- Чому від трьох коктейлів, що містять 150 мл міцного алкоголю, п'янієш сильніше, ніж від трьох шотів чистого 40-градусного напою?
- Чому підвищувати градус можна, а знижувати – ні?
Приймаючись за цей матеріал, ми були впевнені, що десь існує дисертація про взаємодію високомолекулярних спиртів у шлунку гомо сапієнс, про їх вплив на нервову та гормональну системи, та й так далі.
Але немає! Наприклад, яка тварина здатна пити і не п'яніти, вчені знають, а від досліджень змішування випивки ухиляються!
Тим не менш, ми уважно вивчили всю інформацію на цю тему і дійшли ряду цікавих висновків.
Чому коктейлі так п'янять?
З коктейлями найпростіше. Більшість рецептів крім міцного алкоголю включають або лікер, або газованку. Цукор конкурує з алкоголем у процесі метаболізму, і організм переробляє спирт набагато повільніше.
Недарма Хемінгуей вважав, що дайкірі треба пити без цукру, якщо хочеш довше протриматись у строю.
З газуванням все ще зрозуміліше. Пухирці в рази прискорюють засвоюваність етанолу, і він надходить у кров швидше, ніж тіло встигає його переробляти.
Так-так, є коктейлі на кшталт «викрутки», в яких немає ні солодкого, ні бульбашок, але вони й п'янять не сильніше, ніж чистий алкоголь.
У ситуації, коли коктейлів уникнути не можна, досвідчені люди їх рахують. Три коктейлі - можливість напитися не надто сильно, п'ять - межа розумного. Якщо збився з рахунку, потрібно терміново переходити на воду, щоб розбавити пекельну суміш у шлунку.
Пиво на вино
А ось негативна реакція організму на пиво після вина навряд чи пов'язана із бульбашками. Якщо, наприклад, випити вина із газованою водою, буде добре.
А якщо покласти на вино пиво, то можливі запаморочення і біль голови, причому і цього ж вечора, і наступного дня. Швидше за все, тут справа у здатності пива знижувати тиск.
Не знижуючи градус
Наукових фактів щодо неприпустимості зниження градуса ми не виявили.
Більше того, знаємо з практики, що маленька чарка міцного аперитиву нітрохи не псує подальшої трапези з вином. Однак факт відомий: якщо гуляння серйозне, знижувати градус не можна.
Розумне пояснення цьому лише одне: втрата контролю за процесом. Після міцних напоїв вино п'ється як компот, тому перевищити розумну дозу і піти за межу можна дуже легко.
Зерно до зерна, винограду до винограду?
Рекомендація, яка виглядає розумно. Так, випити пива, а потім віскі чи горілки – загалом нормальна історія.
Навіть чергувати пару кухлів з чаркою допустимо для людини, яка вміє контролювати себе. Після обіду з вином випити коньяку теж непогано.
Однак за відповідального вживання і коньяк після пива, і віскі після вина можуть дати цілком гармонійний ефект.
Комментарии Оставить комментарий